Природосъобразност и креативност

Corian® Solid Surface при вентилируеми фасади:
надеждно, дълготрайно решение, съчетаващо иновация, красота и функционалност.

Вече повече от десетилетие Corian® Solid Surface предлага на архитектите по цял свят несравнима гъвкавост при проектирането на окачени фасадни системи. Съчетавайки превъзходна естетика, висока издръжливост и лесна поддръжка, те представляват интелигентен избор на панелни системи за външна облицовка, трансформиращи дизайнерски идеи и вдъхновение в иновативни, устойчиви и красиви фасади.

Благодарение на своята здравина, равномерна дебелина и хомогенно оцветяване, Corian® Solid Surface се използва за създаване на изработени по поръчка панели, подходящи за създаване на обширна и елегантна вертикална повърхност с незабележими шевове. Възможни са и вдъхновяващи декоративни опции - от 3D-текстурирани ефекти и изрязване на шаблони с ЦПУ до извивки, инкрустации и красиви светлинни ефекти.

The Shift building in Paris, France; photo courtesy of Axel Schoenert Architectes, all rights reserved.

Проектиран да диша

Вентилируемите фасади са най-ефективната съвременна строителна система за облицоване на сгради. Предоставяйки финансови и екологични ползи, те представляват едно решение, което идеално се вписва в архитектурните тенденции за природосъобразност. Проектирани са да дишат, снабдени с пространство между облицовката и външната стена – идеално място за изолационни материали.

Външните облицовъчни панели, изработени с Corian® Solid Surface, се закрепват механично към основна конструкция, прикрепена към външната стена на нови или съществуващи (реконструирани) сгради. Благодарение на тази конструкция, между външната стена и облицовката се създава проветрива въздушна камера, която позволява вентилация. Въздушната камера има отвор в горната стена и друг в долната част, които заедно с микровентилацията, осигурена от отворените пространства, позволяват постоянна циркулация на въздуха. Снабдени с изолационен слой, фиксиран към външната стена, системите с „дишащи“ кухини или „дишаща“ обвивка, в съчетание с ефективната климатична бариера, предлагат възможности за високи изолационни показатели и допринасят за поддържане на здравословен климат в сградата.

С Corian® Solid Surface дъждовната вода и кондензът се отстраняват по естествен начин посредством преминаващия през кухината въздух, така че изолационният материал остава в добро състояние и ефективността му не намалява с течение на времето. Проникването на дъждовна вода е сведено до минимум, а кондензът се отвежда през вентилационните входни и изходни отвори. Въздухът в проектираната кухина ще циркулира поради разликите във въздушното налягане и разликите в температурата на различните нива на сградата. При студен климат това води до изсъхване на кондензираната влага в задната част на фасадната обшивка. При топъл климат вътрешните слоеве на конструкцията ще се охладят от въздушната циркулация, като по този начин ще намалее потребността от енергия за охлаждане. Обитателите на сградата могат да се насладят на лесна за поддържане климатични обстановка, със сухи и благоприятни въздушни условия, които могат да допринесат положително за здравето, общото състояние и цялостния комфорт.

Подобрена енергийна ефективност

Една от характеристиките с най-голям интерес за потребителя е енергийната ефективност на сградата. Благодарение на топлоизолацията, която осигуряват, с вентилируемите фасади могат да се спестят до 40% енергийни разходи. Добрата топлоизолация и енергоспестяването са тясно свързани с факта, че тези фасади осигуряват по-активна защита на околната среда. В тази връзка, настоящият принос на сградите за спестяване/запазване на озоновия слой поради намаленото количество енергия, необходима за тяхното отопление и охлаждане, има жизненоважно значение.

Изява на качество

Фасадата, изработена с Corian® Solid Surface позволява изразяване на дизайнерски концепции чрез редица техники и възможности, като съчетава дълготрайността и здравината на хомогенния материал с доказаните предимства на вентилираните фасади. Corian® прави възможно конструирането на дву- или триизмерно оформени фасадни участъци, както и на заострени участъци за ъгли и носещи елементи, като по този начин създава незабележими, точно съвпадащи фасадни връзки. Фасадни профили като ъгли и ръбове могат да бъдат представени заоблени или заострени, според Вашето желание.

OVO Wroclaw centre in Wroclaw, Poland; project by Gottesman-Szmelcman Architecture; photo by Sander Baks, courtesy of Gottesman-Szmelcman Architecture, all rights reserved.
Building in the Croix Nivert neighbourhood in Paris XVth arrondissement; project by Nakache & Orihuela Architectes ; photo Pierre L’Excellent,all rights reserved.

Създаден да издържи

Вентилируемите облицовъчни фасади, изработени с Corian® Solid Surface, могат да издържат цял живот и въпреки това да останат непроменени благодарение на високата издръжливост, отличната устойчивост на ултравиолетови лъчи и атмосферни влияния, лесната поддръжка и възможност за ремонт, надеждните структурни характеристики и сертифицираната степен на пожароустойчивост на материала. Колкото по-дълго издържа един продукт, толкова по-природоустойчив е, тъй като не се налага да бъде подменян. Вместо „планирано остаряване“ – тоест стратегията, насочена към определяне на жизнения цикъл на даден продукт, с цел да се ограничи неговата издържливост до определен период – при Corian® Solid Surface се получава точно обратното: той е „създаден“ да издържи.

Ако след монтаж се окаже, че повърхността е прекалено увредена, Corian® Solid Surface предлага уникални възможности за ремонт. Панелите могат да бъдат поправени на място с помощта на абразивни подложки за почистване и орбитален шлайф. В случай на сериозна повреда, повредената част може да бъде изрязана изцяло и заменена с резервни части Corian®. И може да бъде обновена по всяко време чрез шлайфане. Материалът е силно устойчив: не се променя под влиянието на влага, топлина, сол, мръсотия, пясък, замърсяване или ултравиолетова светлина, което способства за продължителната му издържливост и свързаните с това предимства.

Corian® Solid Surface представлява непорьозен материал и изисква много малко поддържане през целия си жизнен цикъл. Достатъчна е минимална поддръжка. Дори ако са покрити с някои от най-трудните за отстраняване замърсявания и графити, панелите могат да бъдат възстановени до първоначалния си вид чрез почистване и шлайфане. Освен това при почистването му не е необходимо да се използват агресивни, корозивни или токсични средства, което води до ограничено въздействие върху околната среда.

Съвременните усъвършенствани вентилирани фасадни системи трябва да интегрират сложна амалгама от материали и дизайн, като същевременно се придържат в съответствие с някои от най-взискателните законови разпоредби. Това включва конструирането на елементи, които осигуряват както структурна опора, така и устойчивост на атмосферни влияния, като същевременно бъде представен цялостния архитектурен израз на сградата. В комбинация със стандартни основни конструкции (основаващи се на алуминиева решетъчна система с вертикални T или L-образни профили, монтирани върху алуминиеви скоби), фасадите, изработени от Corian® Solid Surface, съвпадат до най-дребния детайл. Резултатът е стабилна система за създаване на безопасни, термично ефективни, естетически издържани и оригинални решения. Облицовъчните панели, изработени с Corian® Solid Surface, се окачват на хоризонтални профили с С-образна форма с помощта на скоби (или щипки) с форма на обърнато „С“, които са прикрепени към панела със специална, подходяща система за фиксиране. Тъй като материалът притежава свойствата да се свива и разширява естествено в зависимост от промените в температурата, системата трябва да бъде проектирана с достатъчно толеранси и гъвкавост, за да позволи различни диференциални движения.

Възможност за изява на креативността

Освен това Corian® Solid Surface дава възможност за изява на креативността посредством различни степени на полупрозрачна дифузия, в зависимост от избора на цвят, дебелината, постигната чрез гравиране и агрегатната текстура. Това качество позволява постигането на редица светлинни ефекти, чийто ефект е зашеметяващ и ефирен, и подобрява индивидуалната идентичност на всеки фасаден проект. Възможно е също така да се играе със светлината, като гъвкавостта при формата и изрязването на шаблоните бъде използвана за постигане на различни ефекти посредством форма, пространство и сянка и с пъстрите ефекти на слънчевата светлина, които ще променят външния вид на материала и избрания му цвят, чрез движението му през деня. В допълнение, в отговор на нарастващата изобретателност при дизайна на структурното осветление, разнообразието от цветове на Corian® Solid Surface е проектирано специално, за да предложи подобрена полупрозрачност. Тези изискани полупрозрачни тонове се променят едва забележимо в зависимост от степента на пряка осветеност, добавяйки деликатна красота към пословичната здравина на материала.

Corian® Solid Surface е доказана марка за здравина и чистота, надеждност и високо качество. Но преди всичко тя е вдъхновение – материал от ново поколение, който може да трансформира всяко пространство. Вентилируемата фасада, облицована с Corian®, е изключително изгодно решение както от финансова, така и от енергийна гледна точка. Това е ангажимент към бъдещето и природосъобразността, който предполага значително намаляване на сметките за отопление и повишен топлинен комфорт в сградата.

New Omnicos headquarters in Bagnolo Cremasco, Italy; project by Beppe Riboli Studio; photo courtesy of Beppe Riboli Studio, all rights reserved.