В Люксембург, припокриващи се панели от Corian® Exteriors обгръщат фасадата на хотел Mama Shelter

Един проект на M3 Architectes, вдъхновен от архитектурата в стил Shingle

Белите панели от Corian® Exteriors със своята специфичната форма, която наподобява люспите на риба или птичи пера покриват фасадата на хотел Mama Shelter в Люксембург. Новата хотелска база, построена от групата Batipart е част от проектът OBH - Office Boutique Hotel, разработена и изградена от люксембургската архитектурна фирма M3 Architectes. Проектът за градско развитие на платото Кирхберг включва офис сграда с черна фасада, която силно контрастира с бялата облицовка на хотел Mama Shelter. Тази комбинация създава изненадващ ефект на светлина и цвят, който хармонично се вписва в градската среда.

Mama Shelter Hotel in Luxembourg with a white facade in Corian<sup>®</sup> Exteriors

Хотел Mama Shelter в Люксембург с фасада от Corian® Exteriors; проект на M3 Architectes; изработен от Créa Diffusion; снимка Кристиан Ашман, всички права запазени.

Разположен на ул. „Fort Niedergrünewald“ хотелът, проектиран от M3 Architectes е тринадесетият от веригата Mama Shelter. Мари Лукас, съосновател и архитект в архитектурната фирма, обяснява дизайнерските характеристики на фасадата на сградата: „Избрахме решение, вдъхновено от архитектурата в стил Shingle, това е един стил от седемдесетте години, вече присъстващ в Люксембург с някои забележителни сгради. Този стилистичен избор ни позволи да позиционираме прозорците по такъв начин, че да отговорим на строгите изисквания по отношение на размерите и дизайна, желани от Studio Mama за стаите и обзавеждането. Със своите големи бели панели фасадата напомня оперението на кокошката, чиито крака бяха представени в първото лого на хотелите Mama Shelter и които ни вдъхновиха. Панелите образуват защитна обвивка, която обгръща структурата на сградата, гарантирайки комфорт в градското и модерно пространство.

За осъществяването на амбициозния фасаден проект M3 Architectes разчита на опитни партньори. Créa Diffusion, висококвалифицирана лаборатория, принадлежаща към Corian ® Quality Network, произведе големите панели по поръчка. Строителната компания Solidec осигури монтажа на място на панелите Corian® Exteriors.

Хотел Mama Shelter в Люксембург с фасада от Corian® Exteriors; проект на M3 Architectes; изработен от Créa Diffusion; снимка Кристиан Ашман, всички права запазени.

По отношение на производствените предизвикателства на облицовъчните елементи, Тиери Делес главен изпълнителен директор на Créa Diffusion, обяснява: „Mama Shelter е емблематична марка и тази нова сграда в Люксембург е един престижен проект. Със своята площ от 12 квадратни метра облицовъчните панели имат изключителни размери. В допълнение към нашия опит в обработката на Corian® Exteriors беше необходимо да се създаде един специфичен метод на работа и ние разработихме една уникална роботизирана техника за шлифоване. Както поставянето на фасадните елементи, така и необходимостта да се отговори на изискванията за устойчивост на вятър и противопожарна защита, допринесоха за сложността на този проект."

Хотел Mama Shelter в Люксембург с фасада от Corian® Exteriors; проект на M3 Architectes; изработен от Créa Diffusion; снимка Кристиан Ашман, всички права запазени

Corian® Exteriors е надежден и издръжлив материал, който предлага безкрайни възможности за фасаден дизайн. Панелите могат да бъдат залепени с практически невидими фуги и са термоформируеми, осигуряват безусловна красота, дори когато се използват върху големи повърхности и извити форми. Панелите от Corian ® Exterhouse са непорести, UV-устойчиви и не избледняват. Ако повърхността се повреди, въпреки издръжливост й и устойчивост на замърсявания и петна, може лесно да бъде поправена на място.

От фасаден дизайн до интериорен дизайн, панелите Corian® са признати благодарение на тяхната многостранност и удобство за използване. 145-те стаи на хотела са оборудвани с плотове за баня от Corian®, които придават минималистична красота, съчетана с лесна поддръжка.

Резултатът е един гостоприемен, модерен и комфортен хотел. Той е построен на наклон, с централен вход на нивото на улицата, където голяма стъклена стена показва ресторанта и осигурява визуален контакт с външната среда. На горния етаж, просторното и иновативно съвместно работно пространство, изпълнява функцията на заден вход на хотела. По-горе има още пет етажа със стаи, а на покрива панорамната тераса, предлага място за отдих. Защитната обвивка, осигурена чрез панели под формата на люспи от Corian ® Exterhouse обгръща хотел Mama Shelter в Люксембург, едно място за живот и срещи.

Хотел Mama Shelter в Люксембург с фасада от Corian® Exteriors; проект на M3 Architectes; изработен от Créa Diffusion; снимка Кристиан Ашман, всички права запазени

M3 Architectes (http://www.m3architectes.lu/) - Нашето архитектурно студио в момента се управлява от петима партньори, Джос Дел, Мари Лукас, Карлос Естевес Дуарте, Филип Майер и Юрген Симон, подкрепяни от екип от 39 сътрудници. M3 Architectes работи от 20 години в повечето сектори на архитектурата, градоустройството и интериорния дизайн. Мисиите му обхващат всички етапи на проекта, като същевременно се съобразяват с контекста и ограниченията, определени от клиентите. Дълбоко съвременния подход основан на най-модерните визуални, комуникационни и управленчески технологии обединява служителите на фирмата. Обратната информация относно клиентския опит, времето за размисъл и дискусия, работата върху модели и дизайнерската практика не са загубили мястото си и са основните елементи при проектиране.

Нещо за Créa Diffusion (https://www.crea-diffusion.com/) - Créa Diffusion е основана през 1988 г. от Тиери и Лоран Делс и двамата дърводелци по професия. Двамата братя бързо изоставили дървото, за да работят повече от 25 години с Corian®. Стартират редица програми за научни изследвания и разработки относно свойствата на материалите и термоформоването. През 2010 г. те спечелиха наградата за най-добър трансформатор на синтетична смола тип Corian®, връчено от журито на ISFA на панаира в Лас Вегас.

Нещо за Soludec (https://www.soludec.lu/) - Soludec SA е компания, която отдавна присъства в бизнес средите на Люксембург и която се е развила с времето и актуализирала своите методи. Soludec SA - съкращение за "Société Luxembourgeoise d'Entreprises et de Construction", е създадена през 1949 г. и започва своята работа в стоманодобивния сектор като производител за Arbed и Goodyear. След като стана част от компанията Blaton от Брюксел, Soludec SA премина през 1988 г. към международната група GMH (General Mediterranan Holding).

През юли 2020 г. компанията беше слята от членове на нейното ръководство с "Management Buy-Out" (MBO), което днес позволява на Soludec SA да осигури на целия си персонал и партньори перфектна приемственост на всичките свои многообразни и разнообразни дейности в строителството както и перфектно владеене на професията на главен изпълнител, която представлява специалността на Soludec.